Изгодни покупки от Китай

USB флаш памет 2GB с изградена с чип 1GB

Всички знаем, колко са изгодни покупките от Китай. Ще ви покажем една, наистина изгодна покупка.

Наши клиенти закупуват 100 броя USB flash drive 2GB на цена 3 лева бройката, с цел да ги раздават на свои клиенти с копирани на тях рекламни материали, представящи дейността на фирмата. Копират данните и започват да раздават на потенциалните си клиенти, но едно обратно обаждане от клиент съобщава че от “флашката” се чете само един единствен файл. След една бърза проверка, установяват, че при няколко броя “флашки” се наблюдава същия проблем. Донесени са в сервиза ни 2 броя за да разберем за какво става дума.

Установихме:

Устройството се разпознава като 2 гигабайтово (Нормално)

Устройството се форматира с обем 2 гигабйта (нормално)

Записват се два гигабайта и много на брой файлове (нормално) 

Чете се само последния записан файл (НЕНОРМАЛНО)

(вече се досещаме, къде може да бъде разковничето, но все пак око да види ръка да пипне)

Отстраняваме  капачките на едната “флашка” и виждаме, че чипа е 1 Гигабит (128 Мегабайта). Кофти измама, но сме запознати с такива хитринки и не сме изненадани, но все пак е нещичко, 1 Гигабит… кой ти го дава?

Провеждаме тестове, оказва се обаче, че от този 1 Гигабит работещи са само 92 Мегабайта за едната бройка и 120 Мегабайта за другата, ами колкото толкова. Да ни е честито!

В крайна сметка, покупките от Китай са изгодни.

Въпроса е:  За кой?

Разбира се, това са редки случаи, но възможността да ви се случи, нараства главоломно, ако гоните много ниска цена и не внимавате, какво купувате.

Ето и малко снимки: